Salg af brugte mursten fra kunstværk skal kickstarte Kingos nye forretningsområde

Nedrivning Per Kirkeby
Stenene fra Per Kirkebys 18 kunstværker på Museum Jorn bliver i disse dage fjernet af nedrivningsvirksomheden Kingo med henblik på videresalg gennem deres nye afdeling ”Kingo Unika”. Da Kingo blev grundlagt i 1955 bestod forretningen i at sælge brugte materialer fra de bygninger, som virksomheden rev ned. Det var der nemlig penge i dengang. Anderledes ser det ud i dag, hvor nye byggematerialer er billigere end brugte. Disse vilkår betyder, at Kingo i en årrække i større grad har genanvendt byggematerialer til f.eks. vejfyld fremfor at genbruge dem – men det bliver der lavet om på nu. Virksomheden har nemlig besluttet at drive genbrugsvirksomhed igen, men denne gang i selskabet Kingo Recycling A/S, som blev stiftet i januar 2018. ”Vi har længe haft et ønske om at genbruge flere materialer direkte – det er en del af Kingos ånd. Vi har arbejdet på at finde løsninger, der vil give vores genbrugsmaterialer et nyt liv – og det har vi nu fundet et koncept til,” siger Willy Pedersen, som er direktør i Kingo Recycling A/S. Unikke genbrugsmaterialer og inventar skal sælges fra bl.a. Kingos egne nedrivningssager gennem afdelingen ”Kingo Unika”. ”Vi tror, der er et marked for produkter af høj kvalitet, som vi finder i forbindelse med vores nedrivningsopgaver. Derfor vil Kingo Unika koncentrere sig om at sælge byggematerialer og inventar, som enten er unikke, håndlavede eller har en særlig historie,” fortæller Willy Pedersen. Mursten fra kunstværk skal kickstarte nyt forretningskoncept Den 1. september 2018 åbnede Museum Jorn i Silkeborg dørene for den internationalt kendte kunster, Per Kirkeby. Udstillingen hed ”PER KIRKEBY Maskiner for lys og skygge” og bestod i 18 af Per Kirkebys murstensskulpturer, som tidligere har været opført i forbindelse med udstillinger i bl.a. Paris, London og København. I alt var udstillingen bygget af 25.000 mursten med en samlet vægt på over 100 tons. Museum Jorn havde fået lov til at opføre kunstværkerne midlertidigt mod, at de blev nedtaget efter udstillingen. At fjerne 25.000 mursten kræver både tid og det rette udstyr, og derfor indgik Museum Jorn et samarbejde med Kingo om at nedtage kunstværkerne, mod at nedrivningsvirksomheden fik tilladelse til at genbruge og videresælge en del af de flotte sten gennem virksomhedens nye genbrugsafdeling ”Kingo Unika”. ”Stenene fra Per Kirkebys udstilling passer perfekt ind i vores nye forretningskoncept. Vi håber naturligvis, at det giver opmærksomhed omkring vores nye afdeling, og at vi når ud til kreative købere, der på deres egen måde får en dagligdag med murstenene fra Per Kirkebys smukke kunstværker,” siger Willy Pedersen. Skulpturerne er muret op med kulekalk, som ikke binder så kraftigt som almindelig mørtel, hvilket gør stenene nemmere at skille ad og rense. To medarbejdere fra Kingo banker kulekalken mellem murstenene ud med et slagbor, hvorefter stenene fjernes og lægges på en stålrist, hvor kalken pudses af. Herefter kan de næsten helt rene sten blive stablet på paller. Her ses flere af skulpturerne fra udstillingen. Billederne er taget af fotograf Anders Sune Berg ©museumjorn.
Peter Kirkeby